Team Bushcraft Forum
Studeni 23, 2014, 09:30:22 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
Forum Pomoć Prijava Registracija
 Str: [1]
Ispis
Autor Tema: Maslacak(Taraxacum)  (Posjeta: 5015 puta)
stule
Team Bushcraft

Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 3113



« na: Listopad 09, 2009, 08:26:25 »

Ima 25 vrsta maslačaka, i obično se nalazi u krajevima
s umjerenom i hladnom klimom. Česta je livadska biljka.
U pučkoj medicini koristi se kao gorko sredstvo, kolagog,
aperitiv te za smanjivanje masnoće u krvi. Maslačak je također jestiv,
tj. listovi kada su obareni, i gaji se kao jestiva biljka u mnogim zemljama svijeta.
Narodni nazivi: divja žućenica(žutenica),
gorko zelje, jergota, konjska žućenica, kravlje cveće, lampica,
legrat, maslačik, mleč, mlečac, popovo, gumance, radić,
 regvat, regrat, talijanska salata, trava od groznice,, žuhko zelje.

Korijen maslačka pročišćava i jača tijelo.  Pospješuje znojenje,
odstranjuje otrovne tvari iz krvi i tijela, čisti sluznicu dišnih organa,
te vraća snagu. Osim toga koristan je kod kožnih bolesti, alergija,
čireva, debljine, povišenog kolesterola, slabokrvnosti i neredovitih
menstruacija.
Čaj od lista maslačka trebale bi upotrebljavati osobe koje pate od
čestih upala mokraćnog mjehura.  Čaj od listova maslačka priprema
se tako da žličicu sušenih listova prelijete s 2 dl vrele vode.
 Poklopite, te nakon 10 do 15 minuta procijedite. 3 – 5 grama
korijena stavi se u mlaku vodu. Zagrije i kuha 10 minuta.
Procijediti, te najbolje je piti dva do tri puta na dan, pola sata prije obroka.

IZJAVA O ODRICANJU ODGOVORNOSTI: Svi tekstovi i članci su samo neobavezne informacije.
Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz
teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.

(Info-Wikipedia,drugi sajtovi i usmena predaja)


« Zadnja izmjena: Oujak 19, 2011, 08:55:38 od stule » Evidentirano

Nikada neznas sto znas ,a znas sto neznas
JoZ@
Team Bushcraft

Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 2948



WWW
« Odgovor #1 na: Travanj 22, 2010, 03:07:28 »

Botanički podaci

Maslačak, Taraxacum officinale G.H. Weber ex Wiggers, trajna je zeljasta biljka sa snažnim vretenastim korijenom i listovima združenim u prizemnu rozetu. Listovi su suličasti, perasto urezani do duboko razdijeljeni. Stabljiku bez listova nazivamo batvo i ona na vrhu nosi zlatnožuti cvat građen od velikog broja jezičastih cvjetova. Svaka "latica" zapravo je jedan takav cvijet. Plodići na vrhu nose čuperak dlaka koji sliči na padobran i omogućuje lako rasprostranjivanje vjetrom.

Dijelovi biljke koji se koriste

Prema europskoj regulativi, ljekoviti su i korijen (taraxaci radix) i list (taraxaci folium). U modernoj fitoterapiji preferira se upotreba korijena, no učinkovitost se postiže i s listovima i s korijenom.

Kemijski sastav (aktivne tvari)

LIST
Sadrži seskviterpenske laktone, derivate taraksične kiseline, triterpene, sterole, flavonoide poput apigenina i luteolina, derivate cimetne kiseline. Ističe se iznimno visok sadržaj kalija u listovima (do 4,5% u osušenom listu).
KORIJEN
Također sadrži seskviterpenske laktone, sterole poput taraksosterola, derivate kavene kiseline i kalij. U jesen, kad se bere, korijen sadrži visoke doze inulina (40 posto), koji dobro djeluje na probavu jer potiče kretnje (peristaltiku) crijeva. U proljeće, kad se korijen ne bere, sadržaj inulina je samo dva posto.

Indikacije (kad i u kojim bolestima i tegobama se koristi maslačak):

LIST
List maslačka je dobar diuretik, pa ga ESCOP (Europski znanstveni komitet za fitoterapiju) preporučuje kod potrebe za pojačanim mokrenjem, primjerice kod čestih infekcija mokraćnog sustava, visokoga krvnog tlaka.

KORIJEN
Korijen maslačka izvanredan je koleretik jer potiče stvaranje i lučenje žuči. Potiče apetit, stoga ga ESCOP preporučuje kod probavnih tegoba, nedovoljna lučenja žuči i manjka apetita. U modernoj fitoterapiji korijen maslačka koristi se kod drenaže (čišćenja) jetre i žuči, kod tegoba kao što su alergije, kožne tegobe, pretilost (debljina) i celulit. Djelovanje kod celulita opravdano je prije svega zbog zanimljive kombinacije djelovanja i na jetru i na bubrege, jer je korijen maslačka također blagi diuretik. Uz takve tegobe, maslačak je dodatna terapija kod povišenog kolesterola, gdje se koristi zajedno s drugim biljkama, prije svega listom artičoke (Cynara scolimus) i sjemenkama piskavice (Trigonella foenum graecum). U fitoterapiji, korijen maslačka je dodatna terapija, zajedno s korijenom čička (Arctium lappa), kod svih kožnih tegoba (akni, psorijaze, ekcema...).


Maslačak - droga

Tradicionalna upotreba maslačka

Maslačak je tradicionalna biljka naših krajeva koja se preporučivala kod niza bolesti, od visokoga krvnog tlaka, "trovanja krvi", reumatoidnog artritisa, plućnih tegoba, žutice, bolesti bubrega te kožnih tegoba. Čini se da su "naši stari" dobro uvidjeli njegovo općenito dobro djelovanje na organe za izlučivanje, jetru, žuč i bubrege, stoga je djelovanje na te sustave posljedično olakšavalo tegobe zbog drugih bolesti. Zanimljivi su narodni recepti u kojima bi se svjež korijen potapao u vino ili rakiju, što govori da su ljudi prepoznavali da je maslačak ljekovitiji kad je svjež.

Način primjene i doze:

LIST
Infuz se priprema tako da se 4 - 10 grama suhog lista prelije sa 250 mL kipuće vode, ostavi stajati 10 minuta i procijedi. Ta količina priprema se tri puta na dan i pije između obroka.
Tinktura koju kupujete mora biti spravljena od jednog dijela suhe biljke na pet dijelova 25-postotnog etanola. Pije se u dozi od 2-5 mL u čaši mlake vode tri puta na dan.
Svjež sok, ako je dostupan, pije se u dozi od 5 do 10 mL dva puta na dan.

KORIJEN
Dekokt se spravlja tako da se 3 - 5 grama korijena stavi u mlaku vodu, grije i kuha 10 minuta. Makne se s vatre, procijedi i pije dva do tri puta na dan, pola sata prije jela.
Tinktura mora biti spravljena od jednog dijela suhe biljke na pet dijelova 25-postotnog etanola. Pije se u dozi od 5 do 10 mL u pola čaše mlake vode tri puta na dan.
SIPF (integralna suspenzija ljekovitog bilja) najdjelotvorniji je poznati pripravak korijena maslačka jer je spravljena od svježeg, nesušenog korijena, sa zadržanim visokim sadržajem kalija i osjetljivih glikozida. Pije se u dozi od 5 mL dva do tri puta na dan u pola čaše mlake vode pola sata prije obroka. Upravo je SIPF najdjelotvorniji u kurama mršavljenja i tretmanu celulita.

Kontraindikacije

Ni list, ni korijen ne smiju se piti kod opstrukcije (začepljenja) žučnih vodova. Oprez je potreban kod žučnih kamenaca, jer koleretično djelovanje maslačka može pokrenuti "uspavane" žučne kamence. Ako pijete lijekove kardiotonične glikozide (digitalis), savjetujte se s fitoterapeutom - farmaceutom ili liječnikom. Kod nasljednih sindroma povišenog bilirubina (Gilbertov, Crigler-Najjarov, Dubin Johnsonov sindrom) treba biti oprezan i koristiti dvostruko manju dozu od preporučene. U slučaju boli, mučnine i drugih simptoma, treba prestati piti pripravke maslačka. Maslačak trebaju izbjegavati osobe alergične na cijelu obitelj Asteraceae, kojoj maslačak i pripada.

preuzeto sa
http://www.vasezdravlje.com/izdanje/clanak/891/
Evidentirano
Grobo
Mod PDFa
Les Stroud

Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 665


Chif KaučKrafter


« Odgovor #2 na: Travanj 22, 2010, 07:20:11 »

buškrafterica koja priprema večeru nije se htjela slikat pa sam joj samo preko ramena opalil jednu sliku, dakle danas za večeru salata od "kozje brade" i lešo krompira, dodati gore naziv ako nije "kozja brada"

Evidentirano
stule
Team Bushcraft

Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 3113



« Odgovor #3 na: Travanj 22, 2010, 08:13:21 »

Mi kažemo žutenica,ovih dana se gazim sa njom
Evidentirano

Nikada neznas sto znas ,a znas sto neznas
Franco G
Ray Mears

Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 129


« Odgovor #4 na: Travanj 22, 2010, 09:11:21 »

Radi li se tu o maslačku (Taraxacum) ili o cikoriji?

Na tržnici u zg Dalmatinke prodaju cikoriju koju još zovu žutenica. Takva je cikorija (ili je to možda maslačak?) također sastavni dio mišance zadnjih tjedana.

Koliko znam maslačak ima žute cvjetove a cikorija modre.

Izgleda da se i maslačak negdje zove žutenica.

Kako je list vrlo sličan stvara mi i zabunu. Možda netko može pojasniti.

franco
Evidentirano
JoZ@
Team Bushcraft

Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 2948



WWW
« Odgovor #5 na: Travanj 22, 2010, 09:34:53 »

o cikoriji je več pisano
http://teambushcraft.com/forum/index.php?topic=215.0
Evidentirano
stule
Team Bushcraft

Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 3113



« Odgovor #6 na: Travanj 22, 2010, 09:46:27 »

Svi oni spadaju u skupinu divlji radić,pa to ljude buni 
Evidentirano

Nikada neznas sto znas ,a znas sto neznas
rinos
Team Bushcraft

Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 1854



« Odgovor #7 na: Travanj 23, 2010, 12:31:54 »

a najgore je pitati na pazaru,svako ima svoje ime-zato je to sve mišanca
Evidentirano

Parce mihi, Domine, quia Dalmata sum
Franco G
Ray Mears

Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 129


« Odgovor #8 na: Travanj 23, 2010, 11:56:34 »

Rinos, da ne unesemo zabunu među one koji nisu iz Dalmacije - dakle, mišanca je mješavina zelenila koja sadrži, ovisno o dobu, kostriš, divlji luk, koromač, žutenicu, vlasac, žigavicu, poneki list blitve, itd.

Recept za kuhanje - kuhamo kao blitvu + maslinovo ulje. Više o mišanci na linku

http://www.sibenskileksikon.com/cms_view.asp?articleID=183

Razlika maslačka i cikorije - evo i stranice iz Wisemanovog SAS priručnika





Evidentirano
stule
Team Bushcraft

Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 3113



« Odgovor #9 na: Travanj 23, 2011, 12:44:31 »

Listam njušim unaokolo, kad Franko ima sve objašnjeno.
Da cikorija je ono što zovu kod mene žutenica, a ja im uporno govorim da je to cikorija.
Ali neka im je 
Evidentirano

Nikada neznas sto znas ,a znas sto neznas
 Str: [1]
Ispis
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
Designed by Baran
Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!