Team Bushcraft Forum
Srpanj 20, 2017, 04:25:57 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
Forum Pomoć Prijava Registracija
 Str: [1]
Ispis
Autor Tema: Put u nepoznato (Ekspedicija Lewisa i Clarka)  (Posjeta: 554 puta)
stule
Team Bushcraft

Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 3273« na: Veljaa 11, 2016, 08:43:08 »


                                                      Thomas Jefferson

Autor Deklaracije o nezavisnosti, treći predsjednik Sjedinjenih Država, arhitekt, prosvjetitelj, filozof,  prirodoslovac, izumitelj, znanstvenik, glazbenik, filolog, pisac, drzavnik, geograf...Jefferson je, mišljenje je mnogih, bio najsvestraniji kojega je Amerika ikad imala u Bijeloj kući. Imao je on još jednu veliku viziju, jos jednu dalekosežnu zamisao, kad je Lewisa i Clarka poslao u istraživanje Zapada.

Osamnaestog siječnja, 1803. godine, Jefferson je, iz svog Monticella, Kongresu poslao povjerljivo pismo u kojemu je zatražio dvije i pol tisuće dolara za financiranje vojne ekspedicije uz rijeku Missouri do zapadnog oceana...Sa ciljem pregovora s domorocima o mogučnosti međusobnog trgovanja.Povratak, s prikupljenim informacijama zemljopisnom znanju, podacima o indijanskim plemenima, flori, fauni, tlu i klimi, bio bi završen  za dva ljeta.

Tako je počela ekspedicija Lewisa i Clarka!  Najvažniji, vjerojatno, dogadjaj u povijesti Sjedinjenih Drzava!Davno prije nego što je postao njihov treči predsjednik, Thomas Jefferson je sanjao o slanju skupine istraživaca preko sjevernoameričkog kontinenta.  Kad je Jefferson u Bijelu kuću ušao, 1801., večina stanovništva Sjedinjenih Država živjela je pedesetak milja udaljena od obale Atlantika.  Znanje o zapadnim dijelovima kontinenta bilo je ograničeno na priče francuskih trgovaca i trapera i španjolskih i britanskih istraživača.  Jefferson je uvijek na Zapad gledao i nadao se uspostaviti trgovinu s indijanskim plemenima te pronaći vodeni put do Pacifika.

Kad je Jefferson svoje pismo poslao Kongresu, niti jedno od područja koja je on želio da budu istražena, nije bilo unutar Sjedinjenih Država.  Ogroman teritorij izmedju rijeke Mississippi i Stijenjak (Rocky Mountain), područje zvano Louisiana Territory, pripadao je Francuzima.  Dijelovi pacifičkog Sjeverozapada bili su u rukama Engleza, Španjolaca i Rusa.

Nekoliko mjeseci nakon zahtjeva upučenog Kongresu, baš u trenutku kad su planovi za slanje transkontinentalne istraživacke ekspedicije počeli sazrijevati, Napoleon Bonaparte ponudio je Amerikancima teritorij Louisiana.  Ambiciozni francuski vladar područje je kupio od Španjolske samo dvije godine ranije, 1801., nadajući se od njega napraviti središte svog novosvjetskog carstva.  No, Hispaniolu, koja mu je trebala kao baza, kao strateška pozicija za upravljanje novim teritorijem, nije uspio osvojiti, a i novci su mu trebali za očekivani rat s Velikom Britanijom. Napoleon je Americi područje ponudio po dobroj cijeni od 15 milijuna dolara.

Jeffersona je jako zanimala strateška luka New Orleansa, no ipak je šest mjeseci nokte grizao prije nego što se na kupovinu odlučio.  Ustav mu, naime, za kupovinu nije davao prava, stoga je o ponudi tako dugo i ozbiljno i razmišljao.  Kad su ga drugi, medjutim,  podsjetili na Napoleonovu prevrtljivost, Jefferson je shvatio “sad ili nikad.”   I najbolju je kupovinu u povijesti Amerike obavio.  Kupljeno za "samo" 15 milijuna dolara, odnosno - samo tri centa po jutru, područje će, u idučih stotinu godina, Sjedinjenim Drzavama dati 15 saveznih drzava!

S novim teritorijem u svojim rukama, i s ekspedicijom već u fazi priprema, Jefferson je još odlučniji bio u svojoj nakani da sazna što sve krije zapadna prostranstva.

Za vođu ekspedicije, Jefferson je odabrao svog privatnog sekretara, kapetana  Meriwethera Lewisa.  Taj je, uz pristanak Jeffersona, pozvao svog starog prijatelja, Williama Clarka, kao svog glavnog pomoćnika.  Obojica su imala zavidna vojna iskustva.  Po svemu drugome, potpuno su se razlikovala, ali u svemu, tijekom ekspedicije, jedan na drugoga oslanjala, u svemu surađivala.  Jefferson ih je ispratio rijecima:”Istražite tlo i lice zemlje. Nadjete li i vodeni put do Pacifika, tim bolje!”

                       Meriwether Lewis i William Clark

Nekoliko mjeseci dvojica su prikupljala ljude i pripremala kanue i čamce.  četrnaestog svibnja, 1804., skupina od 45 muškaraca, sa Lewisom i Clarkom na čelu, krenula je, iz St. Louisa, na svoj povijesni put uz rijeku Missouri.  Prije nego šsto su se rijekom Columbia spustili do Pacifika, morali su Stijenjak (Rocky mountain) i kontinentalno razvođe prijeći na konjima.  Kupili su ih od Shoshone Indijanaca, zahvaljujuci jedinoj ženi koja je bila s njima, Sacajawei, iz istoga plemena.
Lewis i Clark i njihova družina bili su prvi bijelci koji su prešli preko zapadne polovice sjevernoameričkog kontinenta.  I unatoč zimi, gladi, opasnostima i čudima , bili su prvi koji su vidjeli vode Pacifika.  Na obali Pacifika su i prezimili i u prolječe 1806., podijeljeni u tri skupine, kako bi jos više vidjeli i istražili, krenuli su natrag u St. Louis.  Stigli su 23. rujna 1806., kad su već svi bili digli ruke od njih, svi osim Thomasa Jeffersona.


Zimska utvrda Mandan Washburn, Sjeverna  Dakota  za period 21.12 1804 do 06.04 1805 god.


Utvrda Clatsop Zimska utvrda za period 1805-1806 Oregon 8 km jugozapadno od Astorije

Ekspedicija je trebala biti završni čin jednog dugog i neuspješnog traganja, traganja koje je počelo ubrzo nakon Kolumbovog "otkrića" Novoga svijeta, za vodenim putem preko kontinenta, za Northwest Passage, (sjeverozapadnim prolazom).  Iako vodeni put nisu našli, ekspedicija Lewisa i Clarka bila je izuzetno uspješna.

 

Za 28 mjeseci, prevalili su udaljenost veću od osam tisuća milja (kopnena milja – 1 609,344 metara). Na cijelom su tom dugom putu izgubili samo jednoga člana.
U susretima s tisućama Indijanaca, ekspedicija je samo jednom, doista bila primorna upotrijebiti vatreno oružje.Ukupna cijena poduhvata, uključujuci i one dvije i pol tisuće dolara sa početka kampanje koje je Kongres dodijelio, iznosila je manje od $40.000.  Obiljem informacija s kojima su se vratili – o indijanskim plemenima, o biljkama i životinjama, o zemljopisnim odlikama kontinenta, i više su no udovoljili uvijek znatiželjnom umu Thomasa Jeffersona.   Zemljovidima koje su načinili, omogucili su ekspanziju Amerike na Zapad, njegove daleke granice otvorili američkom narodu.  Uz zanemarivu cijenu od $40.000, postignuće Meriwethera LewisaWilliama Clarka, na nagovor Thomasa Jeffersona, najsavršenije je od svih sličnih u cijeloj povijesti Sjedinjenih Američkih Država....Evidentirano

Nikada neznas sto znas ,a znas sto neznas
stule
Team Bushcraft

Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 3273« Odgovor #1 na: Veljaa 11, 2016, 08:44:59 »

HD
! No longer available
« Zadnja izmjena: Veljaa 11, 2016, 09:38:18 od stule » Evidentirano

Nikada neznas sto znas ,a znas sto neznas
M5
Les Stroud

Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 910« Odgovor #2 na: Veljaa 18, 2016, 07:26:32 »

Cijela Louisiana za današnju cijenu jednog prosječnog nogometaša 
Stule, hvala na ovoj klasičnoj istraživačkoj štoriji - falilo nam je toga 
Evidentirano

Walk on.
stule
Team Bushcraft

Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 3273« Odgovor #3 na: Veljaa 18, 2016, 08:15:24 »

Da....zanimljivo je to kako je ondašnja Carska rusija prodala Aljasku SAD-ma, misleći da je to neka tamo bezvezna zemlja  :D
Ima još jedan (jedan od mnogih) zanimljivi lik David Thompson kartograf, ali ono što njih sve veže je to,ta priprema sa lokalcima za dalek' i nepoznat put kroz divljinu.
Dolaskom prvih doseljenika iz Europe na tlu današnjih Sjedinjenih Američkih Država bilo je oko 500 plemena, ako ne i više.
Evidentirano

Nikada neznas sto znas ,a znas sto neznas
 Str: [1]
Ispis
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
Designed by Baran
Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!