Team Bushcraft Forum
Kolovoz 17, 2017, 11:36:42 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
Forum Pomoć Prijava Registracija
 Str: [1]
Ispis
Autor Tema: Nenet - ненэця Pleme  (Posjeta: 1957 puta)
stule
Team Bushcraft

Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 3273« na: Prosinac 19, 2013, 01:27:11 »

Nenets također poznati kao Samojedi, su autohtono stanovništvo u sjevernoj arktičkoj Rusiji. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2002, ima ih 41.302 Neneta u Ruskoj Federaciji, a većina njih žive u Jamalo-Nenets Autonomni Okrug.(koliko je autonomni,čisto sumnjam) te Nenetsi u Nenets Autonomni Okrug.
Naziv Samojed ušao Ruski jezik kao Saamod, Saamid (Samoyedic sufiks "-d" označava pluralitet). To je isto kao Saami (bivši Laponci ili Lapons) u Finskoj, a Suomi, finski naziv Finskoj. U ruskom etnografskoj književnosti 19. stoljeća, oni su također bili prozvani "Самоядь", "Самодь", (samoyad ', samod', samodijtsy, samodijskie narody) koji je često prevođen na engleski kao Samodi.

Doslovni prijevod  SAMO i yed u ruskom jeziku (kao i na našem ) značenje "Eng-self-eater"= Samojed, koja se pojavljuje kao pogrdan naziv , slično kao i za eskime (INUK) ili za pleme Saami (Laponci) i San pleme u Africi Bushmani.
Stoga je ime Samojed brzo otišao iz uporabe u 20. stoljeću, a značenje imena  Nenets, je "čovjek".


Čitajući stare ruske dokumente, potrebno je imati na umu da se često primjenjuje pojam Samojed 'nasumice nazivalo sve različite narode (plemena) sjevernog Sibira koji govore vezane uralskim jezicimaa: Nenets, Nganasans, Enets, Selkups (govornici Samojed jezika). Trenutno, pojam "Samojedic narodi" se odnosi na cijelu skupinu različitih naroda. To je opći pojam koji obuhvaća Nenets, Enets, Selkup i Nganasan narode (plemena)

Postoje dvije različite skupine na temelju njihove ekonomije: Tundra Nenets (žive daleko na sjeveru) i Khandejars (Khandejars su jedna od dvije skupine Nenetsa. Oni su također poznat kao šumskiNenetsi ili šumski Yurak jer žive u šumskom području ili tajgi umjesto tundri poput ostalih Nenetsa..Treća skupina Kominized Nenets (Yaran ljudi) je nastao kao posljedica miješanih brakova između Nenets i Izhma plemena Komi naroda.

U Samojed jezik su grana Uralske jezične obitelji. Oni su se preselili (plemena) iz južnog  Sibira na najsjeverni dio Sibira onoga što je kasnije postalo Rusijom prije 12. stoljeća.

Završili su između Kanin i Tajmir poluotoka, oko Ob i Jenisej rijeka, a samo neki od njih naseljavanju u malim sredinama poput Kolva. Njihova glavna egzistencija dolazi iz lova na jelene i njihov uzgoj. Korištenje sobova za  vuču (sanjke- kola) tijekom cijele godine im omogućuje da prelaze velike udaljenosti. Masovnim  uzgojem jelena nastao u 18. stoljeću. Uzgojili su i posebno izdržljivog psa Samojeda, jako poznatog i kod nas. Samojed pas čuva jelene,vuče saonice i tjera vukove od stada.
Europski su istraživači kasnije koristiti takve pse za polarnih ekspedicija, jer su prilagođeni tako dobro na arktičke uvjete. Vukovi u tundri mogu biti izvor znatne gospodarske štete,vukovi vrebaju stada jelena po njihovom putu za ispašu.
Glavna prehrana im je naravno meso od jelena i riba.

Vjera im je šamanizam i animalizam, sustav vjerovanja s kojim ističu poštovanje prema zemlji i njezinim resursima.
U 18 stoljeću poćinje asimilacija (pokrštavanje) na pravoslavnu vjeru.
Nakon Ruske revolucije , njihova kultura pretrpjela štetu zbog sovjetske kolektivizacijse politike.
Vlada SSSR-a pokušali prisiliti nomadska plemena,pa tako i  "Samojed" plemena da postanu ne nomadski Narod. Oni su bili prisiljeni da se nasele u sela, njihova djeca su se školovala u državnim internatima , što je dovelo do erozije njihovog kulturnog identiteta . Mnogi , osobito u Nenets Autonomnom Okrugu izgubila svoj ​​materinski jezik i bili asimilirani .
Šteta za okoliš je značajna zbog industrijalizacije njihove zemlje. Zbog vađenja plina i naftne industrije, pašnjaci se smanjuju .Unekim regijama (Yamal poluotoka) dodatno su uroženi obićaji življenja.

Također je dokumentirano da klimatske promjene uzrokuju probleme za nomadska plemena,Zima dolazi kasnije, led im je potreban za prelazak rijeka, snjeg za vuću saonica.Zbog nekih hitnih zdravstvenih problema, neki put nemogu doći do liječnika, jer  čekaju snijeg, odnosno led.
Svaka od obitelji ima  oko stotinu jelena, ali svi zajedno ih čuvaju.Točno se zna koji je čiji, ako je  koji jelen bolestan imaju i cjepiva za njih.

Tijekom 19. stoljeća Nenetsi su živjeli samo od zemlje, postajali su sve više ovisnici trgovcima (trgovački putnik) i kolonijalnih trgovaca. Ti obrtnici su tražili ogromne visoke cjene, odnosno robne zamjene za robu poput čaja, šećera, brašna, duhana i barut. Dugovi koji su im nametnuli obrtnici (trgovci) - su bili enormno veliki, pa je bilo i primjera da unuk otplačuje dug u krznu od svog Djeda.

Karta


Zastava


« Zadnja izmjena: Prosinac 29, 2013, 07:49:40 od stule » Evidentirano

Nikada neznas sto znas ,a znas sto neznas
stule
Team Bushcraft

Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 3273« Odgovor #1 na: Prosinac 19, 2013, 03:40:51 »

Evidentirano

Nikada neznas sto znas ,a znas sto neznas
stule
Team Bushcraft

Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 3273« Odgovor #2 na: Prosinac 19, 2013, 03:41:04 »

Evidentirano

Nikada neznas sto znas ,a znas sto neznas
stule
Team Bushcraft

Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 3273« Odgovor #3 na: Prosinac 19, 2013, 04:02:29 »

Evidentirano

Nikada neznas sto znas ,a znas sto neznas
Pilatus
Ray Mears

Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 138« Odgovor #4 na: Prosinac 19, 2013, 08:50:47 »Zaokruženi otok se naziva Novaja Zemlja (Но́вая Земля).
Čisto za orijentaciju, površina kopna Novaje Zemlje je otprilike jednaka kao i površina kopna RH (55, odnosno 56 tisuća km2).

1872. tamo su naseljeni Neneci, ne bi li se spriječilo susjedne Norvežane da zaposjednu otok.
Drugom polovicom 50-ih godina  prošlog stoljeća, preostali Neneci su iseljeni s otoka, a otok je "prenamijenjen" u poligon za testiranje nukelarnog naoružanja.

Od 1955. - 1990. zabilježeno je 224 nuklearne eksplozije razorne moći ekvivalentne 265 megatona TNT-a (sedam i nešto tisuća puta više nego bombe bačena na Hirošimu i Nagasaki zajedno).

Uz te 224 nuklearne eksplozije, u more istočno od Novaje Zemlje je potopljeno 14 nuklearnih reaktora, 19 brodova s nuklearnim otpadom, i jedna podmornica s dva reaktora puna nuklearnog goriva.
Uz još desetke tisuća tona raznoraznog kontaminiranog otpada.
« Zadnja izmjena: Prosinac 19, 2013, 08:52:53 od Pilatus » Evidentirano

Slow is smooth, smooth is fast...
stule
Team Bushcraft

Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 3273« Odgovor #5 na: Prosinac 19, 2013, 10:21:11 »

Super , sad mogu jesti jelene s 8 nogu i dvije glave.2 u 1, sramota...
Hvala Pila 
Evidentirano

Nikada neznas sto znas ,a znas sto neznas
damjan
RON HOOD

Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 415« Odgovor #6 na: Prosinac 21, 2013, 09:21:34 »

ona slika sa djecom u gumenim cizmicama kako natezu sirovu lesinu je jeben prikaz surovosti vecini neshvatljivog zivota, i odlican dokaz zasto imaju jace i zdrave zube unatoc tome sto kod njih vjerojatno nema natjecanja predstavnika kaladontova 
Evidentirano

...ne ostavljaj u prirodi ništa osim tragova svojih stopa...
 Str: [1]
Ispis
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
Designed by Baran
Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!