Team Bushcraft Forum
Srpanj 20, 2017, 04:32:36 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
Forum Pomoć Prijava Registracija
 Str: [1]
Ispis
Autor Tema: Ljetno računanje vremena  (Posjeta: 2957 puta)
stule
Team Bushcraft

Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 3273« na: Oujak 27, 2010, 05:47:36 »

Noćas u 2 sata započinje ljetno računanje vremena. Stoga, ne zaboravite satove pomaknuti za jedan sat unaprijed, odnosno na 3 sata.

Ljetno računanje vremena traje od posljednjeg vikenda u ožujku pa sve do posljednjeg vikenda u listopadu.

Zimsko/ljetno računanje vremena primjenjuje se kako bi se što više radnih aktivnosti obavljalo pod dnevnim svjetlom i tako se štedjela energija.

Evidentirano

Nikada neznas sto znas ,a znas sto neznas
stule
Team Bushcraft

Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 3273« Odgovor #1 na: Oujak 26, 2011, 02:02:11 »

Već je prošla godina dana.
Dakle za svaki slučaj da ne zaboravite. :D

Ljetno računanje vremena ove godine počinje u nedjelju, 27. ožujka, u dva sata ujutro, izvijestio je Državni zavod za mjeriteljstvo.

Na ljetno računanje vremena prelazi se pomicanjem za jedan sat unaprijed, tako da se vrijeme u dva sata ujutro računa kao tri sata.

Početak ljetnog računanja vremena provodi se prema Uredbi o računanju vremena u 2011. godini.

S prelaskom na ljetno računanje vremena električna energija će se obračunavati prema višoj tarifi u razdoblju od 8 do 22 sata, a prema nižoj tarifi noću, od 22 do 8 sati.

Također, sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, početak ljetnog računanja vremena znači i da na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju ne moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.

To ne vrijedi za motocikle i mopede na kojima za vrijeme vožnje kratka svjetla moraju biti upaljena danju tijekom cijele godine.

Evidentirano

Nikada neznas sto znas ,a znas sto neznas
stule
Team Bushcraft

Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 3273« Odgovor #2 na: Oujak 24, 2012, 10:51:04 »

Bliži se posljednji vikend u ožujku, što znači promjena računanja vremena sa zimskog na ljetno.
Sa subote, 24. na nedjelju, 25. ožujka 2012. Hrvatska,
 kao i ostatak Europe, pomiče kazaljke sata unaprijed, s 2 na 3 sata.
Evidentirano

Nikada neznas sto znas ,a znas sto neznas
stule
Team Bushcraft

Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 3273« Odgovor #3 na: Oujak 30, 2013, 01:55:38 »

Evo opet  :D

OVE noći prelazimo na ljetno računanje vremena. Kazaljke na satu pomičemo sa subote na nedjelju, pa ćemo ovaj Uskrs spavati sat kraće.

"Sukladno uredbi o računanju vremena u 2013. godini, ljetno računanje vrijeme počinje 31. ožujka 2013. godine u dva sata tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed, vrijeme u dva sata, računa kao tri sata", kaže ravnatelj Državnog zavoda za mjeriteljstvo Ismar Avdagić.

Ljetno računanje vremena donosi i više dnevnog svjetla, a time i uštede u trošenju elektične energije. Također, od ove nedjelje zakonom više nećemo biti obavezni paliti dnevna svijetla na automobilima, podsjeća Viktor Forijan iz zagrebačke policije.

"Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, obvezno je korištenje dnevnih ili kratkih svjetla na motornim vozilima za vrijeme zimskog računanja vremena. Prelaskom na ljetno računanje vremena te obveze više nema. Dakle, na motornim vozilima neće danju morati biti uključena dnevna ili kratka svjetla, ali ta obveza ostaje za mopede i motocikle jer za njih ta obveza vrijedi tijekom cijele godine", podsjetio je Forijan.

Ljetnim računanjem vremena mijenja se i tarifni obračun struje. Jeftina struja počinje u 22 sata i traje do osam sati ujutro.
(index.hr)
Evidentirano

Nikada neznas sto znas ,a znas sto neznas
stule
Team Bushcraft

Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 3273« Odgovor #4 na: Oujak 29, 2014, 08:19:16 »

Evo nas opet 
NE ZABORAVITE NAMJESTITI SATOVE: Noćas počinje ljetno računanje vremena!
Pomicanjem kazaljki za jedan sat unaprijed, vrijeme u 2 sata računa se kao 3 sata, izvijestio je Državni zavod za mjeriteljstvo Republike Hrvatske.

Ljetno računanje vremena u 2014. godini, sukladno Uredbi o računanju vremena, počinje 30. ožujka 2014. godine u 02 h 00 min i 00 s, tako što se pomicanjem kazaljki za jedan sat unaprijed, vrijeme u 02 h 00 min i 00 s računa kao 03 h 00 min i 00 s. Stoga ćemo u noći sa subote na nedjelju spavati jedan sat kraće.

Svrha je toga postupka bolja usklađenost između sati dnevnoga svjetla te radnog vremena i školske nastave. Uveden je kao mjera uštede energije, jer se njime omogućuje učinkovitije korištenje prirodnog sunčevog svjetla kroz ljetne mjesece.

Prelaskom na ljetno računanje vremena za najveći broj vozila ujedno prestaje obveza vožnje s upaljenim svjetlima danju. Tijekom ljetnog računanja vremena na motornim vozilima danju ne moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Izuzetak su mopedi i motocikli, na kojima prilikom vožnje tijekom cijele godine moraju biti upaljena kratka svjetla.

Zbog pomicanja kazaljki jedan sat unaprijed i na prugama HŽ Infrastrukture organizirana su posebna dežurstva osoblja u elektrotehničkim službama i prometnim uredima kako bi se svi automatski uređaji koji pokazuju, registriraju ili daju točno vrijeme namjestili na novo, točno vrijeme.

S početkom ljetnog računanja vremena, mijenjaju se i razdoblja dnevnih tarifa, obavještavaju iz HEP-a.

Električna će se energija obračunavati prema višoj tarifi u razdoblju od 8 do 22 sata, a prema nižoj tarifi noću, od 22 do 8 sati.
Evidentirano

Nikada neznas sto znas ,a znas sto neznas
stule
Team Bushcraft

Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 3273« Odgovor #5 na: Oujak 28, 2015, 11:24:52 »

Evo nas opet dragi bushcrafteri i oni koji to nisu 
Ovo triba ukinut i Bog!, daklen  :DNE ZABORAVITE POMAKUTI KAZALJKE NA SATU Počinje ljetno računanje vremena.
Primjenom ljetnog računanja vremena, koje počinje u nedjelju u 2 sata ujutro, vozači preko dana neće morati na svojim automobilima paliti svjetla, dok će se struja po nižoj tarifi, umjesto od 21 do 7 sati, obračunavati od 22 do 8 sati.

Ljetno računanje vremena počinje u nedjelju, 29. ožujka, u 2 sata, pomicanjem kazaljki sata za jedan sat unaprijed, tako da se vrijeme u 2 sata računa kao 3 sata, izvijestio je Državni zavod za mjeriteljstvo.

Hrvatski autoklub (HAK) podsjeća da uvođenjem ljetnog računanja vremena prestaje obveza paljenja kratkih ili dnevnih svjetala tijekom dana, osim za vozače mopeda i motocikla koji tijekom cijele godine moraju voziti s uključenim svjetlima. Na vozilima ipak moraju biti uključena dnevna svjetla u uvjetima smanjene vidljivosti, bez obzira na ljetno računanje vremena.

Iako tijekom 'ljetnog vremena' zbog ugašenih dnevnih svjetala vozači automobila neće riskirati novčanu kaznu, policija ih upozorava da dolaskom ljepših vremena dodatno vode računa o biciklistima i motociklistima, koji se s proljećem češće nalaze na cestama.

Na te najranjivije kategorije sudionika u prometu, vozači automobila bi posebice morali pripaziti prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja i skretanja.

Vozače mopeda i motocikala, osim na obavezu poštivanja ostalih prometnih propisa, policija dodatno podsjeća na obavezu nošenja propisane, homologirane i uredno pričvršćene zaštitne kacige.

Hrvatske željeznice (HŽ) izvijestile su da je zbog uvođenja ljetnog vremena moguće kašnjenje vlakova do jednog sata. U putničkom prijevozu, vlakovi koji u to vrijeme voze na relaciji Beograd – Vinkovci – Zagreb – Dobova – Ljubljana kasnit će do sat vremena, a vlak na relaciji Vinkovci – Zagreb do 30 minuta.

HŽ navodi da su na prugama organizirana posebna dežurstva kako bi se uskladili svi automatski uređaji koji pokazuju ili registriraju vrijeme.

Kad je riječ 'ljetnom vremenu' jedna američka studija pokazala je da pomicanje kazaljke jedan sat naprijed i gubitak jednog sata sna povećava do 25 posto rizik od srčanog udara idućega ponedjeljka u odnosu na ostale ponedjeljke u godini. S druge strane, rizik od srčanog udara smanjuje se za 21 posto prvoga utorka nakon što se sat vrati na standardno vrijeme i ljudi spavaju sat vremena dulje.

Do toga zaključaka stručnjaci su došli analizirajući podatke o primanju pacijenata u bolnice u Michiganu. Proučavali su primitke prije promjene na ljetno računanje vremena i one u ponedjeljak nakon toga i tako četiri godine zaredom.

Do srčanih udara općenito najviše dolazi ponedjeljkom, vjerojatno zbog stresa uzrokovanog početkom novog radnog tjedna i s time povezanim promjenama u obrascu spavanja, rekao je voditelj istraživanja, kardiolog Amneet Sandhu.
(IZVOR: JUTARNJI LIST)

Dodatak:
Austrija ne želi pomjerati kazaljke.
U Austriji se sve više mogu čuti glasovi protiv pomjeranja kazaljki na ljetne i zimsko računanje vremena, uz argumente da to ne donosi ništa i samo utiče na zdravlje.

Narodna partija Austrije (OVP) namjerava u Europskom parlamentu podnijeti zahtjev za reformu pravila koje se primjenjuje u Europi, a koje u nedjelju skraćuje san građanima za sat vremena.

Zastupnica OVP Elisabeth Koestinger ističe da se aktualna praksa mora detaljno analizirati, bez ikakvih tabua.

Prema njezinim riječima pomjeranje kazaljki ima negativni utjecaj na zdravlje, jer remeti bioritam i san. Također, kako navodi u izjavi bečkom dnevniku Osterreich, pomjeranja kazaljki ima negativne efekte po poljoprivredu.

''Prema jednoj studiji njemačkih proizvođača mlijeka u vrijeme oko prelaska na novo vrijeme krave daju do 10 litara manje mlijeka'', rekla je.

Hoće li se ubuduće tijekom čitave godine primjenjivati ljetnje ili zimsko vrijeme Koestinger ističe kako treba ostaviti da se dogovori kroz raspravu. Međutim jedno je jasno da aktualna praksa, kojoj se bliži kraj iduće godine, ne može biti produžena bez debate.

Glavni tajnik Saveza penzionera Austrije Heinz Becker, također, naglašava da pomjeranje kazaljki godišnje u EU odnese više tisuća ljudskih života zbog nedostatka sna, poremećaja bioritma, prometnih nesreća, srčanih udara, depresija, samoubojstava.

Naveo je kako primarni cilj, kada je uvedeno ljetnje i zimsko vrijeme, 1975. ušteda energije, nije postignut.
(Izvor;Bljesak.info)
Evidentirano

Nikada neznas sto znas ,a znas sto neznas
stule
Team Bushcraft

Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 3273« Odgovor #6 na: Oujak 25, 2016, 11:02:41 »

I  evo nas opet.
Zime koda nije ni bilo.....


- U nedjelju, 27. ožujka (Mart,treći mjesec), u Hrvatskoj će satovi biti pomaknuti na ljetno računanje vremena. U dva sata u noći kazaljke će se pomaknuti tako da će pokazivati tri sata
Tako će nam se dan produljiti za sat vremena u večernjim satima jer će sunce, prema satu, zalaziti sat vremena kasnije.

Liječnici smatraju da ovo dodatno umjetno produljenje dana, uz ono prirodno, ima pozitivan učinak na raspoloženje jer organizam izložen većim količinama dnevnog svjetla proizvodi više hormona sreće serotonina, a manje hormona melatonina odgovornog za pospanost, melankoliju i zimsku depresiju.

Ljetno računanje vremena završit će 30. listopada 2016. u tri sata tako što će se kazaljke pomaknuti da pokazuju dva sata.

Auti bez svjetala, motocikli ne

U nedjelju također prestaje obaveza uključivanja kratkih ili dnevnih svjetala tijekom dana za motorna vozila. No prema Zakonu o sigurnosti prometa vozači mopeda i motocikala tijekom cijele godine moraju voziti s uključenim dnevnim svjetlima, u protivnom će biti kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna.

Ne vrijedi za sve zemlje

Ovo pomicanje sata ne provodi se u svim zemljama. Naprotiv, u njemu ne sudjeluje većina država svijeta.

Prema tablici koju možete vidjeti na ovoj poveznici, ono se ne provodi u većini zemalja južne polutke, ali i u brojnima na sjevernoj. Tablicu ipak treba uzeti s rezervom jer neke zemlje informacije o promjeni objavljuju u zadnji čas.

Kazaljke će u nedjelju pomaknuti sve zemlje EU-a. No Rusija je od ove prakse odustala još prije nekoliko godina. Većina država koje prakticiraju prelaske na ljetno računanje vremena na sjevernoj polutki to čine 27. ožujka, međutim neke, poput Kanade i SAD-a, to su već učinile 13. ožujka.

Države koje prakticiraju promjenu na južnoj polutci to logično čine na druge datume jer njima godišnja doba počinju u drugim mjesecima. Primjerice, Brazil će na ljetno računanje vremena prijeći u listopadu, a s njime će završiti u veljači 2017. godine.
« Zadnja izmjena: Oujak 25, 2016, 11:04:33 od stule » Evidentirano

Nikada neznas sto znas ,a znas sto neznas
 Str: [1]
Ispis
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
Designed by Baran
Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!